تفاوت هود با دودکش و هود بدون دودکش چیست؟
هود آشپزخانه کاربردیترین وسیله برای ازبین بردن بوی دود، چربیها، آلودگیهای حین آشپزی و... است. امروزه هودهای بدون دودکش به بازار آمدهاند و خریداران زیادی را به خود جلب کردهاند. اما برای بسیاری این سوال پیش آمده که تفاوت هود با دودکش و هود بدون دودکش در چیست و کدام گزینۀ بهتری است؟
آشپزی کردن و وقتگذرانی در آشپزخانه عادتی است که هرکدام
از ما به دفعات مختلف آن را انجام میدهیم. در هر مرحله از آشپزی با اضافه کردن یک
خوراک جدید به غذا، بوی جدیدی در هوا پیچیده میشود که کنترل نکردن این همه بوی
مختلف میتواند هوای آشپزخانه را نامطبوع کند.
از اینها گذشته استفاده از هود تنها برای مطبوع کردن هوا نیست و تأثیر بسیاری روی تمیزی محیط و از بین بردن آلودگیها و چربیها دارد. هرچه هود آشپزخانه بهتر و با کارایی بیشتری باشد، تاثیر مثبت آن بر سلامت اعضای خانواده، خصوصاً کودکان و افراد دچار بیماریهای آلرژیک و تنفسی هم بیشتر است.
هودها در انواع مختلفی طراحی و تولید میشوند. بیشترین تنوع هودها شامل هود مخفی، زیرکابینتی، مورب، شومینهای، جزیرهای و... میشوند. بهطورکلی فرایند تصفیه هود بسیار ساده است؛ هوای نامطبوع، چربیها و آلودگیهای موجود در هوا را جذب کرده و به وسیلۀ فیلترهای خود یا آنها را تصفیه کرده و دوباره به محیط برمیگرداند و یا با کمک دودکشها به بیرون هدایت میکند. درواقع تفاوتشان، در فیلتر و نوع تهویۀ آنهاست.
انواع فیلترهای هود
ما بیشتر از فیلترهای زغالی هود شنیدهایم. بعضی فکر میکنند تفاوت هود با دودکش و هود بدون دودکش در این است که هود با دودکش اصلاً فیلتری ندارد درصورتیکه همۀ هودها برای جذب ذرات، گردوغبار و چربیها به فیلتر نیاز دارند. ماندگاری فیلترها بسته به نوع آنها متفاوت است اما همهشان را پس از گذشت مدت خاصی، باید تعویض کرده و یا اگر قابل شستشو هستند، شسته و تمیز کرد.
فیلتر زغالی
فیلتر زغالی از آن جایی که برای هود متفاوتی استفاده میشود و کارایی کاملاً ویژهای دارد، معروفترین فیلتر هود به حساب میآیند. از این فیلترها در هودهای بدون دودکش استفاده میشود. فیلتر زغالی علاوهبر جذب آلودگیها و چربیهای محیط آنها را تصفیه کرده و به محیط برمیگرداند.
فیلتر زغالی قابلیت شستشو ندارد و توصیه میشود هر 6 ماه یکبار تعویض شود تا هوای آشپزخانه به خوبی تصفیه و مطبوع شود. درغیر این صورت براساس تحقیقات ، با آلوده ماندن محیط باعث چرب و کثیف شدن محیط و از آن مهمتر سنگین شدن هوا و آسیب به مجرای تنفسی اعضای خانواده و خصوصاً کودکان میشود.
فیلتر آلومینیومی
اغلب هودهای موجود در بازار، دارای فیلتر آلومینیومی هستند. این فیلترهای قابل شستشو را میتوان بهراحتی از هود جدا کرده و بعد از تمیز کردن بارها و بارها استفاده شود.
فیلتر الیافی
این مدل هودها عملاً قدیمی شده و فقط در هودهای قدیمی و هودهای زیر کابینتی استفاده میشوند. فیلترهای الیافی را بهتر است هر 3 ماه یکبار تعویض کنید.
هود با دودکش
دلایل زیادی وجود دارد که اصلاً چرا باید در آشپزخانه هود داشته باشیم. مثلاً هود با دودکش یا هود کانالدار دود، بخار، چربیها و سایر آلودگیهایی که در هنگام آشپزی ایجاد میشوند را جذب و با کمک دودکش از محیط آشپزخانه خارج میکند. هودهای با دودکش میتوانند هوا را بهطورکامل تصفیه کرده و هوای جدید و مطبوع به آشپزخانه برگردانند. به همین دلیل به انتخاب بسیاری تبدیل شدهاند.
مزایای هود با دودکش
همانطور که گفتیم این هودها همۀ هوای نامطبوع موجود در آشپزخانه را جذب کرده، از محیط بیرون برده و هوای مطبوع و تمیز را وارد آشپزخانه میکنند. به همین دلیل هم هوای موجود در محیط تعدیل شده و حرارت آشپزخانه کاهش پیدا میکند.
یکی دیگر از مزایای هود با دودکش، توجه به نکات ایمنی در زمان طراحی است. در تولید هود با دودکش از آلومینیومهایی استفاده شده که در ماشین ظرفشویی و یا فیلتر روغن گریس نیز تولید میشوند.
معایب هود با دودکش
هودهای با دودکش، برخلاف هودهای بدون دودکش محدودیت نصب دارند و نمیتوان آنها را همهجا نصب کرد و میتوان یکی از مهمترین معایب هود با دودکش را در این دانست که باید دقیقاً در کانال تهویه خودشان قرار بگیرند. به علاوه این نوع هودها برخلاف هودهای بدون کانال قیمت بالاتری هم دارند.
هود بدون دودکش
هود بدون دودکش یا هود بیخروجی، به هیچ نوع کانالی متصل نیست و به جای خارج کردن هوای نامطبوع داخل آشپزخانه، آنها را فیلتر کرده و دوباره به آشپزخانه برمیگرداند. اغلب از این نوع هود، برای آشپزخانههایی استفاده میکنند که محلی برای کانال هود آشپزخانه در نظر گرفته نشده.
در بعضی از هودهای با دودکش هم میتوان این فیلترهای ذغالی را نصب کرد. فقط کافی است به دفترچۀ راهنمای آن مراجعه کرد و راه و روش نصب آن را آموخت؛ اما اگر مطمئن نیستید که هود شما مناسب این فیلترهاست یا نه، از نصب آن خودداری کنید تا آسیبی به هود وارد نشود.
مزایای هود بدون دودکش
نصب هود بدون دودکش بسیار آسان بوده و نیازی به اتصال به کانال و سیستم تهویه ندارد. از مهمترین مزایای هود بدون دودکش این است که میتوان این نوع هود را به راحتی و در هر جایی از آشپزخانه نصب کرد زیرا به هیچ کانالی برای خارج کردن هوای نامطبوع نیاز ندارند.
معایب هود بدون دودکش
همانطور که پیشتر هم گفتیم هودهای بدون دودکش، هوا را به بیرون از محیط آشپزخانه هدایت نمیکنند و هوای تهویهشده را دوباره به محیط آشپزخانه برمیگردانند. به همین دلیل نمیتوانند مثل هودهای دودکشدار هوای آشپزخانه را مطبوع کرده و دمای آن را پایین بیاورند.
یکی دیگر از معایب هود بدون دودکش، عوض کردن فیلترهای ذغالی آن است. این فیلترها باید تا جای ممکن به موقع عوض شوند تا به هود آسیبی وارد نشده و هوای محیط کاملاً تصفیه شود. درغیر این صورت ممکن است هوای جذبشده به درستی فیلتر نشود و با نامطبوع نگه داشتن محیط، به ساکنین خانه آسیب وارد کند.
تفاوت هود بدون دودکش و هود با دودکش
برای رسیدن به بهترین انتخاب، باید تفاوت هود بدون دودکش و هود با دودکش را بدانیم و نیازهای خود را در هنگام آشپزی تعیین کنیم. اگر در انتخاب مکان هود آشپزخانۀ خود منعطفاید، به گرمای آشپزخانه اهمیتی نمیدهید اما برایتان مهم است که حتماً هوای آشپزخانه مطبوع و پاکیزه باشد؛ میتوانید از هود بدون دودکش استفاده کنید. اما اگر به دنبال یک هود خانگی ساده با جای معین، قدرت بالا در مطبوع کردن و تعویض هوا هستید، بهتر است هود با دودکش را انتخاب کنید.
همچنین پیشنهاد میکنیم پیش از خرید یا سفارش هود موردنظرتان، سری به مقاله «راهنمای خرید هود آشپزخانه» زده و با نکات مهمی که پیش از خرید هود باید در نظر داشته باشید، آشنا شوید.